Jön a megyénkénti zárás? - megnéztük, hol indokolhat a fertőzöttség nagyobb szigort


 Kraff Ildikó    16 márc 2021 : 07:18
 Nincs    Hir

image.jpeg.jpg

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az egészségügyre nézve a járvány talán legnehezebb hete jön, Galgóczi Ágnes NNK-főosztályvezető pedig nem zárta ki, hogy a járványügyi adatok alapján megyénként eltérő intézkedéseket vezethetnek be. Noha a kormány még n

Március 8-án léptek életbe a szigorúbb védelmi intézkedések (ami az éjszakai kijárási tilalom mellett az általános iskolák és a boltok zömének bezárását jelenti), azonban lehet, hogy még ez sem elég a járvány megfékezéséhez. Ebből a szempontból pedig figyelmeztető, hogy a legutóbb a plázák és általános iskolák bezárásának lehetőségét már a kormány döntése előtt bő egy héttel felvető Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője, most megint eggyel tovább ment. Vasárnap ugyanis arról beszélt, hogy az országban mindenhol terjed a vírus, de kiemelte: Budapest és Pest megye a legérintettebb. Egyben jelezte is:

folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat, és akár olyan döntések is születhetnek, hogy megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezetnek be.

Galgóczi nyilatkozata után végignéztük az elmúlt két hét adatait, hogy lássuk, melyik megyékben terjed leginkább a járvány. Bár a főosztályvezető Budapestet és Pest megyét emelte ki, azért a nyilvánosan elérhető adatok alapján máshol sem rózsás a helyzet.

Miután a kormány nem közli, hogy megyénként mennyi az aktív fertőzöttek száma, így csak az összes esetszám növekedéséből tudunk következtetést levonni. A március 1-7 és 8-14 közti fertőzöttségi adatokat vetettük össze, és azt néztük meg, hogy a két hét közti emelkedés 100 ezer főre vetítve mit mutat. 

Ez alapján a következő lista állt össze:

  • Pest megyében a legrosszabb a helyzet, ahol március első hetében 5142 új fertőzöttet találtak, a második héten viszont már 8540-et. Lakosságarányosan nézve itt volt a legnagyobb növekedés, 395-ről 656-ra nőtt a 100 ezer főre vetített új esetszám.
  • Komárom-Esztergom megye a növekedési ütemet nézve a második, ott 572-ről 788-ra emelkedett a vizsgált hetekben az új fertőzöttek száma 100 ezer főre vetítve.
  • Budapest ebben az összehasonlításban egy hajszállal lemaradva a harmadik. Erősen terjed a járvány: március első hetében 6516 új fertőzöttet találtak, a másodikon viszont már 10109-et. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer főre vetítve durván 372-ről 577-re nőtt az igazolt új esetek száma.

Budapesten egyébként március 15-én átlépte a 100 ezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma.

De nézzük tovább a listát:

  • Győr-Moson-Sopron megye a negyedik, ahol 100 ezer főre vetítve 468-cal illetve 645-tel nőtt az új fertőzöttek száma március első illetve második hetében.
  • Somogy megye az ötödik, ahol 596-ról 754-re nőtt ez az adat.

Csökkenő sorrendben haladva Fejér, Vas, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Veszprém megyékben ennél kicsivel jobb a helyzet, de ott is nagyobb ütemben, 130-150-es heti növekedést produkálva nő az új fertőzöttek száma. Legkevésbé Békés, Tolna, Jász-Nagykun és Zala megyékben terjed a járvány a kormányzati oldalon elérhető adatok alapján.

Bár a járvány terjedési üteme szempontjából valószínűleg többet mond a két hét adatainak összehasonlítása, ki lehet indulni az elmúlt egy hét új fertőzöttjeinek számából is, szintén lakosságarányosan. Ha csak ezt nézzük, kicsit más a megyék sorrendje. Ebben az esetben Komárom-Esztergom vezet 100 ezer főre vetítve 788 esetszámmal, ezután jön Somogy 754-gyel, Nógrád 702-vel, Győr 645-tel, Pest 656-tal, Fejér 585-tel, majd hatodikként Budapest 577-tel.

Ha tehát megint "jósolt" egyet Galgóczi, és a kormány a fertőzöttségi adatok alapján dönt szerdán, a kiemelt megyékben élhetnek az országoshoz képest szigorúbb korlátozások között az emberek. Megkérdeztük az operatív törzset és a kormányt, hogy valóban indokoltnak tartják-e az eltérő szabályok bevezetését, ha igen, milyeneket, mikortól és milyen adatokat alapul véve, de cikkünk megjelenéséig csak a Kormányzati Tájékoztatási Központ válaszolt annyit, hogy nincs ilyen döntés.

Hvg

0 Hozzászólás