130 milliárd forintnyi norvég hitelből fejlesztik a magyar haderőt


 Kraff Ildikó    17 márc 2021 : 08:23
 Nincs    Hir

Haderőfejlesztési finanszírozásról kötött megállapodást norvég pénzintézetekkel a Pénzügyminisztérium – számolt be az MTI. Az Export Credit Norway (ECN) és a Norwegian Export Credit Guarantee Agency (GIEK) összesen 348,5 millió euró, azaz mintegy 130 mill

készülő beszerzés a tavaly elindított Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program része, amely elmúlt huszonöt év legnagyobb honvédelmi programja.

A közleményben az áll, a finanszírozás illeszkedik az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) stratégiájába, alacsony költséggel jár, kedvezőbbé teszi az államadósság hátralévő futamidejét, és elősegíti, hogy Magyarország több lábon álljon az adósságkezelésben. Az exporthitel költségei hozzávetőlegesen megegyeznek a devizakötvény-kibocsátáséval, a futamidő a teljes összeg lehívásától számított nyolc és fél év.

Az ECN és a GIEK által nyújtott exporthitel finanszírozás a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósuló harci-védelmi fejlesztést tesz lehetővé. A forrás a 410 millió euró összegű NASAMS szerződéshez kapcsolódik, amelyet Magyarország a Norvég Kongsberg Defence & Aerospace AS szállítóval 2020 novemberében kötött meg. A haderő speciális beszerzésének 85 százalékát fedezi az exporthitel.

Telex

0 Hozzászólás