A kormány titkolózik, Brüsszelen keresztül is venne-e orosz vakcinát


 Kraff Ildikó    15 márc 2021 : 14:41
 Nincs    Hir

1173624_1436173176624952_763537190_n.jpg

Az európai politika már egyáltalán nem zárkózik el olyan élesen a Szputnyik vakcinától.

Ugyan az Európai Unió hivatalosan nagyrészt elutasítóan lép fel az orosz fejlesztésű és gyártású Szputnyik-V vakcinával szemben, a színfalak mögött Brüsszel és több tagállami kormány is nyitni kezdett a keleti oltóanyag irányába – írja a Reuters hivatalos és nem hivatalos közlések alapján. Egy vakcinaügyi tárgyaló szerint az Európai Bizottság kész tárgyalásokat kezdeni Szputnyik-fejlesztőkkel, ehhez mindössze négy tagállami kormány felkérésére lenne szükség.

Magyarország és Szlovákia már vásároltak az orosz vakcinából, Csehország pedig fontolgatja ezt.

Nem világos, a különutas országok közös uniós beszerzés keretében is vásárolnának-e Szputnyikot – a Reuters erre vonatkozó kérdésére ugyanis se Budapest, se Budapest, se Pozsony, se Prága nem válaszolt.

Egy uniós forrás szerint az olasz kormány pedig azt fontolgatja, hogy a ReiThera vállalat Róma közeli gyárában állítana elő Szputnyikot. A ReiThera nem kívánt reagálni az értesülésre. A cég tulajdonosa 30 százalékban az olasz állam, azonban a cég saját vakcinát fejleszt. Az olasz kormány egyik szóvivője mindössze annyit közölt, hogy bármilyen engedélyezett vakcinát gyártani fognak, ahol csak lehetséges.

Az orosz vakcina még nem kapta meg az uniós engedélyt, de az engedélyezés folyamatban van.

Az orosz RDIF alapkezelő megállapodást kötött a svájci Adienne gyógyszergyártóval a Szputnyik vakcina kis mennyiségben történő előállításáról egy olasz helyszínen (a megállapodásnak az olasz kormány nem részese). Állítólag Berlin is jelezte, hogy nyitott az orosz vakcina németországi gyártására, az RDIF szerint pedig több európai kormánnyal tárgyalnak – bár azt nem árulták el, pontosan melyekkel.

Az biztos, hogy az Európai Bizottságot semmi sem kötelezi rá, hogy tárgyalásokba kezdjen a Szputnyik-fejlesztőkkel, akkor sem, ha az uniós hatóság engedélyezi a vakcinát. Az is biztos, hogy a korábbi tárgyalások más vakcinagyártókkal jellemzően hónapokig tartottak.

Brüsszeli diplomáciai források attól tartanak, hogy az uniós tagállamokat és a lakosságot a szokásos törésvonal mentén fogja megosztani az orosz vakcina: van, aki elutasít mindent, ami orosz, mások arra hivatkoznak, hogy egyes ügyekben gyakorlati szempontok mentén együtt kell működni Moszkvával.

Forrás: HVG

0 Hozzászólás